Worldskills Szakunkás Világverseny
Calgary, 2009. szeptember 2-5.

Finisébe érkezett a WorldSkills Versenyen induló kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos versenyző szakmai felkészítése. A négy versenyző a szeptember 2. és 5. között a kanadai Calgaryban megrendezésre kerülő világversenyt megelőzően augusztusban, az ÉVOSZ koordinálásával intenzív szakmai felkészítésen vesz részt. A gyakorláshoz az ács és asztalos versenytők számára a Jaf Holz Ungarn Kft., a burkolónak a Mapei Kft. és az ÉVOSZ, míg a kőműves versenyzőnek a Wienerberger Zrt. biztosított építőanyagokat.

Az áprilisi válogatóverseny győztesei közül az ács versenyző, Bolvári István szakmai felkészítését volt a legkönnyebb megoldani, hiszen István múlt év októbere óta a francia Compagnons du Devoir ács mesterképző programjában vesz részt. A fiatalok ugyanis ott a napi munkavégzést követő esti képzés keretében szakrajzokat készítenek, szombatonként pedig tanműhelygyakorlaton vesznek részt. István a tours-i és dijon-i Compagnon Házakban eltöltött hónapok alatt a versenyre készülő francia társaitól is sok segítséget kapott. Augusztusi szabadsága alatt itthon nagybátyja, a korábban szintén a Compagnon mesterkurzusát elvégző ács vállalkozó segíti felkészülést.

Bolvári István

Rezes Sándor kőműves versenyző jelenleg a tatbányai Felner Jakab Szakképző Iskolában érettségire készül, így a nyári szünetet kihasználva július elején két hétig a pécsi Hanns Seidel Alapítvány tanműhelyében gyakorolt, jelenleg pedig az Iskola tanműhelyében volt gyakorlati oktatója, Száma Attila irányításával készül a versenyre.

Rezes Sándor

Berkes Gábor asztalos versenyző már munkaviszonyban áll, így a munka után a munkahelyén végzett gyakorlást követően júniusban néhány napig a budapesti Keasz Gyula Szakiskolában, majd júliustól a Nógrád megyei Csécsén Fekete Zoltán asztalos vállalkozónál, valamint Dancsó János bátorterenyei üzemében készül fel a versenyre.

Berkes Gábor

Takács József épületburkoló már szintén munkaviszonyban áll. A felkészüléshez volt iskolája, a kecskeméti Gáspár András Szakiskola szerszámokat, és az Iskola tanműhelyét bocsátotta a rendelkezésére. A gyakorlati munkáját volt oktatója, Kovács László gyakorlati oktatásvezető irányítja.

Takács József

A versenyzők szakmai felkészítést a Világverseny zsűrijének munkájában is részt vevő négy szakértő kíséri figyelemmel. A versenyszabályok értelmében ugyanis a leendő versenyfeladat mintegy 70 %-ban már a versenyt megelőzően is ismeretes. Azonban a végleges feladat mintegy 30 %-át az egyes szakmák nemzeti szakértőiből álló nemzetközi szakértői csoport tagjai, csak közvetlenül a versenyt megelőző egy - két napban, közösen határozzák majd meg. Így a versenyzők számára jelenleg csak a feladat típusa, jellege és a feladatokhoz felhasználható építőanyagok jellemzői ismeretesek.

A WorldSkills versenyről további információs a www.worldskills.org honlapon olvasható.