Magyarország képviseletében tizenkilenc szakmában húsz versenyző vett részt az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett WorldSkills szakmunkás világversenyen, ahol 59 ország 22 évesnél fiatalabb versenyzői 51 szakmában mérték össze tudásukat. Hazánkat kőműves szakmában Hédl Ádám, szárazépítő szakmában Lóczi Gábor, míg ács szakmában Piltman Gábor képviseli. A korábbi versenyek hagyományaitól eltérően az idei versenyen a kőművesek és a szárazépítők már nem kapták meg előre a feladat kiírást, így azzal először csak a versenyen találkoztak, ami jelentősen megnehezítette a felkészülésüket. Korábban ugyanis a versenyfeladat előre ismert volt, de azt a zsűri közvetlenül a versenyt megelőzően 20-30 %-ban módosította.

A kőműves és a szárazépítő versenyző kiválasztását és felkészítést az ÉVOSZ koordinálta, míg ács szakmában Piltman Miklós, a Tető Piltman Kft. ügyvezetője vállalta a szponzori feladatokat. A versenyzők részére az MKIK öthónapos felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást. A kőműves versenyző felkészítését Gángó-Péter Diána, a zalaegerszegi Széchenyi Szakiskola tanára, a szárazépítőt Szentesi Mária, a RIGIPS műszaki és termékfejlesztési vezetője, míg az ács versenyzőt Major Balázs irányította. A szakértők egyben a nemzetközi zsűri munkájában is részt vettek. A kőműves versenyző felkészítéshez szükséges építőanyagot a Leier Hungária és a Baumit Kft-k, a szárazépítő verseny esetében pedig a Rigips (Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.) biztosította.

A négynapos versenyen a kőműveseknek a három modulból álló versenyfeladat elkészítésére 22 óra állt a rendelkezésükre. A modulok több részfeladatból tevődtek össze. Így egy részlet befejezését követően a zsűri azt azonnal értékelni tudta, míg a versenyző ez idő alatt már egy újabb modulhoz kezdhetett hozzá. Az egyes modul az Abu Dhabi-i nagymecset homlokzatának stilizált képe, a második egy oromfal 1: 10 arányú makettjének, a harmadik modul pedig az Egyesült Arab Emírségek címerében szereplő sólyom kisméretű téglából történő megformálása volt, mellkasán az arab zászlóval és körülötte a 7 csillaggal, ami ...

A teljes anyag innen letölthető.