A 2014. október 2-4. között a franciaországi Lille-ben megrendezendő 4. EuroSkills Szakmunkás Versenyen induló magyar versenyzők az MKIK által 2014. március 5-6-án, Budapesten megrendezendő Nemzeti Válogatóverseny keretében kerülnek kiválasztásra.

Az ÉVOSZ az MKIK-val kötött szponzori megállapodás alapján 2014/15 évben az ács és a kőműves versenyzők kiválasztásnak és szakmai felkészítésnek koordinálását vállalta. Az MKIK szabályzat értelmében Hefkó János kőműves, a 2013. évi lipcsei WorldSkills Versenyen elért jó eredménye alapján jogosultságot szerzett a 2014. évi EuroSkills versenyen való részvételre is, így ő egy bemutatót tart majd a Nemzeti Válogatón.

Az EuroSkills-en induló kétfős ács csapat tagjainak kiválasztása a 2013. decemberi elődöntő, valamint a 2014. februári középdöntőt követően a Nemzeti Válogatón történik majd. Felhívásunkra 20 ács fiatal jelentkezett, de közülük csak 17-en küldték be a szerkesztési feladat megoldását. Az elődöntőn a nyolc legjobb helyezést elért fiatal vehetett részt a válogató következő fordulóján. A 2014. február 7-8-án a budapesti Ybl Szakiskola Öv utcai tanműhelyében megrendezett középdöntő résztvevőinek a rendelkezésre álló 14 munkaóra alatt egy makettet kellett elkészíteniük. A versenyzőknek elsőként a makett hiányzó méreteit kellett kiszerkeszteniük, majd ez alapján az egyes elemeket méretre szabniuk, és végezetül a makettet összeállítaniuk. A zsűri tagjai az egyes feladatrészek elkészítését külön – külön értékelték.

A középdöntő első négy helyezettjeként Szűcs Gergő (Medgyaszay SZKI- Veszprém), Felbert Attila, Vidos Ádám és Hokker Ákos a szombathelyi Hefele Menyfért SZKI végzős tanulói jutottak tovább a márciusi döntőbe. További helyezettek: Ács Bence (Piarista SZKI – Göd), Haász József (Pollack SZKI – Pécs), Sánta András (Piarista SZKI – Göd) valamint Sustyák Márk (Vasi Bau Kft. – Szombathely)

A verseny megvalósításhoz a BKIK, a Jaf-Holz Ungarn Kft. és a Rothoblaas Magyarországi képviselete, valamint az Ybl Miklós Szakiskola nyújtott támogatást.

A versenyről készített fotók az alábbi helyen tekinthetők meg

További információk: www.skillshungary.hu illetve www.euroskills2014.org