2018. október 11-én megalakult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) új, tizenegyedik tagozata, a Tűzvédelmi Tagozat.

Az új tagozat célja az építőipari vállalkozások tűzvédelmet érintő általános és különös érdekeinek képviselete, a korszerű tűzvédelmi megoldások és technológiák bemutatása. Korszerű eszközök, technológiák, megoldások naprakész megismertetése, a hatályos uniós és magyar szabályozás a nem szakemberek számára történő értelmezése. Az esetleg felmerülő konkrét nehézségek értékelése és a szükségesnek látott jogszabályi helyek módosítási igényeinek megfogalmazása, közvetítése, új szabályozási igények, javaslatok összegyűjtése, megfogalmazása, továbbítása a jogalkotók felé.

Az alakuló ülésen megfogalmazták az első féléves munkatervet. Kiemelt feladatai között szerepel jobbító javaslatok kidolgozása és felterjesztése a jogalkotó felé a 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól rendelethez, valamint a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól rendelethez. Feladati között szerepel továbbá annak feltárása, hogy mi gátolja a hazai építőipar területén az acélszerkezeteknek, mint tartószerkezet szélesebb körben való elterjedését, javaslatok kidolgozása az acél versenyképességének javítására.

Az építőipar versenyképességének növelése érdekében javaslatok kidolgozása a magyarországi tűzvédelmi mérnökképzés, valamint tűzvédelmi szakkivitelezői képzés fejlesztése, önálló felsőfokú tűzvédelmi mérnökképzés erősítése.

 

A Tagozat alapszabálya innen letölthető.

 

Elnök: Nádor András (Ventor Kft.)

Elnökségi tagok:

Borbély József, a HC Építő Kft.

Farkas Károly, a Schrack Seconet Kft.

Molnár Róbert, a Merkbau Építőipari Kft.

Uhrinyi Balázs, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft.

Tagozat Titkára:

Závodiné Sánta Melinda

Tel: +36-1-201-0333/12

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.